1

Koken & stoken

Jezelf verwarmen en eten bereiden in één toestel; da’s koken en stoken tegelijkertijd! Onafhankelijk verwarmen, koken en bakken verhoogt niet alleen de gezelligheid in huis, maar is ook duurzaam en energiezuinig. Voor de liefhebbers van authenticiteit!

Koken en bakken...

...kan ook perfect op een houtkachel!

Of het nu gaat om traag gegaard stoofvlees, een gegratineerde ovenschotel of versgebakken cake: u geeft uw gerechten die extra touch door ze te bereiden met een kachel.

De voordelen van een dergelijk model zijn legio:

  • Verwarmen en koken op één toestel
  • Daling van uw energieverbruik
  • Minder belastend voor het milieu dan andere kookmethodes
  • Slechts één rookkanaal nodig om te koken en stoken
  • Volledig onafhankelijk, geen stroom of gas nodig
  • Een extra kookvlak of oven in huis om maaltijden voor grote gezelschappen te creëren
  • Een belevenis op zich, puur entertainment

Warmte intelligent gebruiken

Door gebruik te maken van de kookplaat of het bakcompartiment kunt u het “overschot” aan warmte van kachels duurzaam gebruiken, en dat volledig onafhankelijk van stroom- of gastoevoer. Net zoals onze grootmoeders dat decennia geleden deden, om geduldig en liefdevol onze favoriete gerechten te bereiden en ons warm te houden.

Het energieverbruik van een huishouden kan hierdoor flink dalen; met één toestel en één brandstof kan het huis verwarmd worden en kan u koken voor uw gezin.

Bovendien is het dankzij het gebruik van hout, een hernieuwbare brandstof, minder belastend voor het milieu dan andere kookmethodes. 

Een belevenis op zich

Back to basics!

Naast de economische voordelen zorgt koken op een kachel voor een uitzonderlijke ervaring. Koken op hout zorgt namelijk voor een unieke en authentieke smaak. Los daarvan is het gewoon heel lonend en leuk om op een atypische manier te koken. Zeker met bezoek over de vloer is het puur entertainment.

Het koken an sich vergt enige oefening, want er zijn geen draaiknoppen om de temperatuur of het vermogen te regelen: back to basics. Omdat “less” soms ook effectief “more” is! Het kook- of bakproces wordt volledig bepaald door de hoeveelheid brandstof en de luchttoevoer. Afhankelijk van de maaltijd die u wenst te bereiden, is het aan u om de juiste hoeveelheid hout toe te voegen om zo de intensiteit van het vuur (en dus ook de temperatuur) te gaan regelen.

Bakken op de kookplaat

Op de kookplaat verschilt de warmte naargelang de plaats waar het vuur het hardst brandt: zo kan u verschillende temperatuurzones creëren om uw gerechten minder, of net harder te doen koken of sudderen. Van soep tot pannenkoeken: alles is mogelijk!

Afhankelijk van het model bestaat de bovenplaat uit vitrokeramisch glas of gietijzer. 

Bakken in de gesloten oven

Net zoals een traditionele oven wordt ook deze luchtdicht afgesloten met een deur, om volwaardige maaltijden in te bereiden. Het principe kan vergeleken worden met een heteluchtoven: de hete lucht circuleert rond, boven en onder het bakcompartiment voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

De temperatuur in het bakcompartiment kan oplopen tot 300°C en is daardoor geschikt om quasi alles in te bakken. Appeltaart, aardappelschotels, gehaktbrood, pizza, zalm, stoofvlees, … noem maar op!

Bakken met een houtfornuis

Met een houtfornuis gaan we nog een stapje verder: deze is er in de eerste plaats om op te koken, met als extra feature dat ze ook uw woning verwarmt. Dergelijke volwaardige houtfornuizen kan u ook perfect integreren in het werkvlak van uw keuken. Deze toestellen combineren een oven met kookplaat en zijn beschikbaar in verschillende formaten. Voor de ultieme “houtkookervaring”! Een houtfornuis is uitstekend voor gebruikers die graag “off-grid” willen leven, voor kleinere woningen, vakantiehuisjes, glampingconcepten, …

De verschillende kacheltypes

Welke wordt het voor u?

Er zijn verschillende types kachels die zich lenen om mee te koken en/of te bakken, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Momenteel heeft Unifire de volgende modellen in het assortiment:

HOUTKACHEL MET OVEN

HOUTKACHEL MET KOOKPLAAT

HOUTFORNUIZEN

Raadpleeg hier onze folders & prijslijsten

Wat kost zo’n kachel?

Een hout- of hybridekachel uitrusten met een kookplaat of oven kost uiteraard wat meer. Het is een iets hogere investering, maar u krijgt dan ook twee toestellen in één. Deze heeft namelijk geen loutere verwarmingsfunctie, maar is ook een grote aanvulling op uw keuken. U kan onze prijslijsten per merk terugvinden via onze downloads.

Waar koop ik zo'n kachel?

Onze kachels en haarden vindt u overal in België! Om een optimale installatie te garanderen, koopt u uw Unifire kachel best bij een erkend verdeler uit ons netwerk. Unifire kan rekenen op een ruim netwerk van meer dan 400 actieve verdelers. Een Unifire verdeler kan daarnaast ook altijd een beroep doen op Unifire Service indien deze bepaalde bijstand zou nodig hebben.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer details over onze cookies kan je terugvinden in ons cookiebeleid